14 Mart 2012 Çarşamba

android/(t) (*)







İnsan denen varlıkta, yaratıldığından itibaren birçok duygu mevcuttur. Öfke, kin, kıskançlık, sevinç, acıma, keder, korku, aşk, üzüntü, utanç, şiddet, vicdan, kaygı, heyecan, merhamet, adalet, hırs, inat bunlara örnek. 

Bu duyguların hepsinden oluşmuşuz. Meydana gelen "x" olayda, o olayın duygusu gelir ve olayı sahiplenir. Bir ilişkide miyiz, karakter çeşitliliğine göre hemen kıskançlık ya da aidiyet kapıyı çalar. Okulda ya da iş yerinde ise başarı, hırs yine kıskançlıkla beraber gelebilir karşımıza. Anlaşmazlığa düşen iki kişinin olayı hakkında karar vermesi gereken üçüncü kişinin, adaletli olması beklenir. Dar bir köprüden geçmeye çalışan iki keçinin inadı beliriverir aniden. Yapılmaması gereken bir eylem sonucu kişi, karşısında utanç ve üzüntüyü bulur. Başkalarının hayatına özenip, kazancından fazlasına tamah eden hırs ve korkuyu misafir eder hanesinde. Tam karşıt durumları da olabilir bu olayların. Herhangi bir ilişkide sevgi-güven-sadakat, zorlu bir çalışma karşısında başarı-iyi niyet, anlaşmazlıklar karşısında adil ve hakkaniyetli davranış, karşıt görüşteki iki kişi hoşgörü-anlayış, zor duruma düşmüşlere vicdan-merhamet içeren davranış seçilebilir.

Hangi duygu veya refleks uyandırılacaksa, o duyguyu gerçekleştirecek hormonları üreten salgı bezlerine bir sinyal gönderir ve hormonlar hemen üretilip kan dolaşımına akıtılırlar. Böylece en geç 6 saniye içinde o hormonun istediği şekilde bir duyguya kapılırız.

Peki hal böyleyse, bu kadar duygudan oluşan insan denen canlı, ne zaman, nasıl dönüştü ruhsuz bir android' e? nasıl oluyor da yaktığını seyrediyor, yakanı cezalandırmıyor?! 

Nerden geldi bu andro/itler?





{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-




(*Eski Yunanca insan kelimesinden türetilmiştir , insansı gibi bir anlam ifade eder. Zeki canlı varlıklar tarafından yapılmış insansı makinelere verilen addır. Bilim kurgu yapıtlarında sıkça karşılaşılır. Mekanik temelli olanlarına robot ya da cyborg da denir. Android, günümüzde sıklıkla organik unsurların da kullanıldığı robot biçimini adlandırmakta kullanılır. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-